Onorarii
Onorariul avocațial este confidenţial şi se stabileşte prin negociere directă pentru fiecare serviciu, în funcţie de complexitatea acestuia şi cerinţele clientului. Onorariul poate fi negociat pentru un pachet de servicii, pentru toate fazele procesuale sau doar pentru o anumită instanţă, ori pe baza de tarif orar.
Onorariul avocațial se stabileşte prin contractul de asistenţă juridică pentru fiecare serviciu profesional în parte, pornindu-se de la onorariile minimale stabilite de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Tot prin contract se stabilesc şi eşalonările de plată a onorariului, convenite prin negociere cu fiecare client în parte.
Pentru persoanele fizice, onorariile vor fi stabilite în raport de:
- dificultatea, amploarea, sau durata cazului;
- timpul şi volumul de muncă necesare pentru executarea mandatului primit sau activităţii solicitate de client;
- situaţia financiară a clientului;
- natura, noutatea şi dificultatea cazului;
- constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acţioneze pentru a asigura servicii legale performante.
La stabilirea onorariilor pentru persoane juridice, se va avea în vedere, pe lângă principiile enunţate mai sus, posibilitatea de a dezvolta modalităţile de plata a onorariilor sub diferite aspecte, cum ar fi:
-
- a) onorarii orare;
- b) onorarii fixe (forfetare);
- c) onorarii de succes;
- d) onorarii formate din combinarea criteriilor de la lit. a), b) şi c).
Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o sumă fixă de unităţi monetare, cuvenită avocatului pentru fiecare oră de servicii profesionale pe care o prestează clientului.
Onorariul fix (forfetar) constă într-o sumă fixă cuvenită avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care îl prestează sau, după caz, le prestează clientului.
Onorariul orar şi fix (forfetar) se datorează avocatului indiferent de rezultatul obţinut prin prestarea serviciilor profesionale.
Avocatul poate să primească de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetară.
Avocatul are dreptul ca, în completarea onorariului fixat, să solicite şi să obţină şi un onorariu de succes, cu titlu complementar, în funcţie de rezultat sau de serviciul furnizat.
Onorariul de succes constă într-o sumă fixă sau variabilă, stabilită pentru atingerea de către avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit împreună cu onorariul orar sau fix.
Plata onorariului se poate efectua fie în mod direct în numerar, fie în contul bancar al cabinetului, facturându-se serviciile avocaţiale prestate.
Cheltuielile aferente activităţii prestate de avocat (taxe judiciare de timbru, timbru judiciar, taxe de avizare sau înregistrare, onorariu de expert sau executor, cheltuieli de transport, cazare şi masa în cazul deplasării în afara localităţii) vor fi suportate de client, separat de plata onorariului avocaţial.